Food, lifestyle, and participation: an ethnographic study of agro-ecological consumer groups in Castile and León (Spain)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.3989/dra.2020.010

Keywords:

Ethnography, Eating practices, Consumption Groups, Social welfare, Lifestyles

Abstract


Eating practices are complex and multidimension­al manifestations which generate cultural norms regarding the ways food should be produced and consumed, and determine patterns of social behaviour and associated representations. Food involves many other activities besides the strictly nutri­tional, and constitutes an important part of wellbeing, both physical and psycho-cultural. This study provides an ethno­graphic work experience on the effects and social implications of participating in agro-ecological consumption groups. We seek to understand the meanings and social representations that motivate people to become part of these groups and at the same time analyse their repercussions, both for an indi­vidual and at a collective level. Moreover, we seek to inquire into the possible social, psychological and economic benefits that such activities bring to their members and the way in which all of this affects social differentiation, feeling of collec­tive identity and sociability. The anthropological view applied to the study of agro-ecological consumption groups allows us to probe the subjective experiences and collective construc­tions of participants, and to gain access to the motivations, practices and values that frame their belonging to said associ­ative structures.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguirre, Patricia. 2004. Ricos flacos y gordos pobres. La alimen­tación en crisis. Buenos Aires: Editorial Capital Intelectual.

Alonso, Luis, Carlos Fernández y Rafael Ibáñez. 2014. «Crisis y nuevos patrones de consumo: discursos sociales acerca del consumo ecológico en el ámbito de las grandes ciudades es­pañolas». Empiria, Revista de Metodología de Ciencias Socia­les 29: 13-38. https://doi.org/10.5944/empiria.29.2014.12939

Álvarez, Luis y Amaia Álvarez. 2009. «Estilos de vida y alimen­tación». Gazeta de Antropología 25(1). Disponible en: <http://digibug.ugr.es/handle/10481/6858>. Fecha de acce­so: 14 jun. 2018

Ávila, Ricardo. 2016. Antropología de la alimentación. México: Universidad de Guadalajara.

Back, Kurt y Margaret Glasgow. 1981. «Social Networks and Psychological Conditions in Diet Preferences: Gourmets and Vegetarians». Basic and Applied Social Psychology 2(1): 1-9. https://doi.org/10.1207/s15324834basp0201_1

Barthes, Roland. 2006. «Por una psico-sociología de la alimen­tación contemporánea». Empiria, Revista de Metodología de las Ciencias Sociales 11: 205-221. https://doi.org/10.5944/empiria.11.2006.1114

Bello, José. 2005. Calidad de vida, alimentos y salud humana. Madrid: Díaz de Santos.

Blázquez Abellán, Gemma, Jesús D. López-Torres Hidalgo, Jo­seba Rabanales Sotos, Jaime López-Torres López y Carmen Ll. Val Jiménez. 2016. «Alimentación saludable y autoper­cepción de salud». Atención Primaria 48(8): 535-542. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2015.12.001 PMid:26920449 PMCid:PMC6877839

Bourdieu, Pierre. 2012. La distinción. Criterios y bases sociales del gusto. Madrid: Taurus.

Brunori, Gianluca. 2007. «Local Food and Alternative Food Net­works: a Communication Perspective». Anthropology of Food S2. https://doi.org/10.4000/aof.430

Calhoun, Craig. 2001. «Putting emotions in their place», en Jeff Goodwin, James Jasper y Francesca Polleta (eds.), Passio­nate Politics. Emotions and social movements: 45-57. Chi­cago: The University of Chicago Press. https://doi.org/10.7208/chicago/9780226304007.003.0003

Calle, Ángel, Marta Soler e Isabel Vara. 2009. «La desafección al sistema agroalimentario: ciudadanía y redes sociales». Simposio presentado en I Congreso español de Sociología de la Alimentación, Gijón, 28 y 29 de mayo de 2009.

Conill, Joana, Amalia Cárdenas, Manuel Castells, Svetlana Hle­bik y Lisa Servon. 2012. Otra vida es posible. Prácticas eco­nómicas alternativas durante la crisis. Barcelona: Ediciones UOC.

Contreras, Jesús. 2000. «Cambios sociales y cambios en los comportamientos alimentarios en la España de la segunda mitad del siglo XX». Zainak 20: 17-33.

Contreras, Jesús y Mabel Gracia. 2005. Alimentación y cultura: perspectivas antropológicas. Barcelona: Ariel.

De Benito, Cristina. 2016. La alimentación como práctica polí­tica cotidiana. Análisis antropológico social de los grupos de consumo ecológico. Tesis Doctoral, Universidad Autóno­ma de Madrid.

Díaz, Consuelo. 2014. «El enfoque de decrecimiento como es­trategia de empoderamiento y transformación social. Un estudio de caso de los grupos de consumo agroecológico de Granada (España)». Trabajo Social Global 4(6): 49-71. https://doi.org/10.30827/tsg-gsw.v4i6.2153

Entrena, Francisco. 2008. «Globalización, identidad social y hábitos alimentarios». Revista de Ciencias Sociales 119: 27- 38.

Fernández, José Luis. 2013. «Experimentar otras economías. Una panorámica de las prácticas alternativas de consumo». Papeles de relaciones ecosociales y cambio global 121: 169- 182.

Fernández de Labastida, Ixone. 2005. «Imagen corporal, salud y alimentación: confluencias en un estilo de vida "ecológi­co"». Zainak 27: 221-238.

Fraj, Elena, Eva Martínez e Ildefonso Grande. 2004. «Un estu­dio exploratorio sobre las variables psicográficas que influ­yen en el comportamiento del consumidor ecológico». Revista de Economía y Empresa 21(50): 61-87.

Giddens, Anthony. 1991. Modernity and Self-Identity: Self and Society in the Late Modern Age. Palo Alto: Stanford Univer­sity Press.

Goodman, David, Melanie DuPuis y Michael Goodman. 2012. Alternative food networks: Knowledge, practice, and poli­tics. Londres: Routledge. https://doi.org/10.4324/9780203804520

Goodwin, Jeff, James Jasper y Francesca Polleta. 2001. Passio­nate politics. Emotions and social movements. Chicago: The University of Chicago Press. https://doi.org/10.7208/chicago/9780226304007.001.0001

Gracia, Mabel. 2010. «Alimentación y cultura en España; una aproximación desde la antropología social». Physis. Revista de Saúde Colectiva 20(2): 357-386. https://doi.org/10.1590/S0103-73312010000200003

Latouche, Serge. 2009. Pequeño tratado del decrecimiento se­reno. Barcelona: Icaria Editorial.

López, Daniel. 2015. Producir alimentos, reproducir comunidad. Redes alimentarias alternativas como formas económicas para la transformación social y ecológica. Madrid: Libros en acción.

López, Daniel, José Luis Fernández, Nerea Morán y Elisa Oteros (eds.). 2017. Arraigar las instituciones. Propuestas de polí­ticas agroecológicas desde los movimientos sociales. Ma­drid: Libros en Acción.

López, Julián, Lorenzo Mariano y F. Xavier Medina. 2016. «Usos y significados contemporáneos de la comida desde la An­tropología de la Alimentación en América Latina y España». Revista de Dialectología y Tradiciones Populares 71(2): 327- 370. https://doi.org/10.3989/rdtp.2016.02.001

Lusk, Jayson. 2012. «The Political Ideology of Food». Food Po­licy 37: 530-542. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2012.05.002

Mauleón, José Ramón y Marta Rivera. 2009. «Consumo ali­mentario sostenible para la agricultura del siglo XXI». Eco­logía Política 38: 53-61.

Michelini, Juan José, Ricardo Méndez y Luis Abad. 2017. «Mo­vilización social y alternativas alimentarias en áreas urba­nas: los grupos de consumo agroecológico en Madrid». Ciudad y Territorio. Estudios Territoriales 194: 679-698.

Moragues, Ana. 2017. «Estrategias alimentarias urbanas: trans­formando nuestras ciudades a través de la comida», en Daniel López, José Luis Fernández, Nerea Morán y Elisa Oteros (eds.), Arraigar las instituciones. Propuestas de po­líticas agroecológicas desde los movimientos sociales: 70- 77. Madrid: Libros en Acción.

Nielssen, María, Mayra Cartín y Guillermo Aguilar. 2015. «Iden­tidad de la alimentación en el siglo XXI en una sociedad de consumo». Revista Estudios 30: 1-23.

Niglas, Katrin. 2010. «The Multidimensional Model of Research Methodology: An Integrated Set of Continua», en Abbas Tashakkori y Charles Teddlie (eds.), Handbook of Mixed Methods in Social and Behavioral Research: 215-236. Thou­sand Oaks, CA, EE UU: Sage Publications. https://doi.org/10.4135/9781506335193.n9

Piñeiro, Concepción, Rubén Suriñach y José Luis Fernández. 2017. «Entre el mercado y la cooperación social. Luces y sombras de las prácticas de consumo colaborativo». Revis­ta Española de Sociología 26 (1): 97-108. https://doi.org/10.22325/fes/res.2017.5

Psarikidou, Katerina. 2015. «Rethinking innovation through a moral economy lens: the case of alternative agro-food and mobility practices». Ephemera. Theory & Politics in Organi­zation 15: 67-93.

Riutort i Sern, Sebastià. 2011. «Espacios de transformación social e innovación en el consumo. El caso de las organiza­ciones de consumo agroecológico de Barcelona». Mientras Tanto 116: 77-103.

Sánchez, José Luis. 2009. «Redes alimentarias alternativas: concepto, tipología y adecuación a la realidad española». Boletín de la AGE 49: 185-207.

Sánchez, José Luis, Alejandro Nicolás, José Luis Alonso y Lour­des Moro. 2017. «Regeneración urbana, innovación social, y prácticas económicas alternativas en ciudades medias: el barrio del Oeste (Salamanca)». Ería 1: 67-82. https://doi.org/10.17811/er.1.2017.67-82

Sánchez, Mercedes, José María Gil y Azucena Gracia. 2000. «Segmentación del consumidor respecto al alimento eco­lógico: diferencias interregionales». Revista de Estudios Regionales 56: 171-188.

Saravia, Pablo. 2011. «Las cooperativas agroecológicas como una alternativa a la producción, distribución y consumo de alimentos». Papeles de relaciones ecosociales y cambio glo­bal 115: 149-158.

Seyfang, Gill y Alex Haxeltine. 2012. «Growing Grassroots In­novations: Exploring the Role of Community-Based Initiati­ves in Governing Sustainable Energy Transitions». Environ­ment and Planning C: Government and Policy 30(3): 381-400. https://doi.org/10.1068/c10222

Shack, Dorothy. 1995. «El gusto del catador: determinantes sociales y culturales de las preferencias alimentarias», en Jesús Contreras (comp.), Alimentación y cultura. Necesida­des, gustos y costumbres. Barcelona: Universitat de Barce­lona Publicacions.

Vermeir, Iris y Wim Verbeke. 2006. «Sustainable Food Con­sumption: Exploring the Consumer "Attitude-Behavioral Intention" Gap». Journal of Agricultural and Environmental Ethics 19: 169-194. https://doi.org/10.1007/s10806-005-5485-3

Vivas, Esther. 2010. «Consumo agroecológico, una opción po­lítica». Viento Sur 108: 54-63.

Wezel, A., S. Bellon, T. Doré, C. Francis, D. Vallod y C. David. 2009. «Agroecology as a science; a movement and a prac­tice. A review». Agronomy for Sustainable Development 29(4): 503-515. https://doi.org/10.1051/agro/2009004

Published

2020-06-30

How to Cite

Moro Gutiérrez, L., & Lamarque, M. (2020). Food, lifestyle, and participation: an ethnographic study of agro-ecological consumer groups in Castile and León (Spain). Disparidades. Revista De Antropología, 75(1), e010. https://doi.org/10.3989/dra.2020.010

Issue

Section

Articles